fredag 26 augusti 2011

På tapeten

Barns läsförmåga och bibliotekens roll för elever läsutveckling är sannerligen på tapeten just nu. I Sydsvenskan finns idag ett helt uppslag om Aidan Chambers som är något av en läsguru - atrikeln finns ännu inte i tidningens nätupplaga, men jag ska länka till den så snart den dyker upp. Nu finns artikeln HÄR.

Samtidigt har Lärarförbundet och Centrum för lättläst kommit med en ny rapport som visar "att endast 65 procent av grundskolorna har ett bemannat skolbibliotek och att mer än hälften av dessa endast är bemannade 10 timmar eller mindre per vecka.

- Brister i läsförmågan påverkar hela skolgången och får konsekvenser för hela livet. Ett bemannat skolbibliotek, med pedagogiskt kunnig personal och material som passar elevernas skiftande behov är en förutsättning om svenska elevers läsförmåga ska bli bättre, säger lärarförbundets ordförande Eva Lis Sirén.

I de nya riktlinjerna från skolinspektionen om skolbibliotek står det att ett skolbibliotek ska vara anpassat till elevernas behov och till funktionshindrades, invandrares och andra minoriteters särskilda behov. Men detta är i realiteten inte möjligt utan att biblioteket är bemannat av personal med rätt kompetens.

− Obemannade skolbibliotek drabbar särskilt de elever som redan är svaga läsare eftersom de har ett större behov av vägledning för att hitta sin läslust. Läraren kan också få ett ovärderligt stöd av skolbibliotekarien i arbetet med att stötta elevers läsning, säger Bror Tronbacke, direktör för Centrum för Lättläst."

Den som är intreserad kan läsa hela rapporten HÄR. Eller en debattartikel från Svenska Dagbladet HÄR.

Det känns skönt att stärkas i sin egen uppfattning om att min insats kan göra skillnad och att vi som jobbar på skolbiblioteken är viktiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.