onsdag 30 mars 2011

ALMA priset!


Alma priset, Astrid Lindgren Memorial Award, världens största barn-och ungdomslitteraturpris gick i år till Shaun Tan

Han är född i Australien 1974 och känd för sin gränsöverskridande bilderbokskonst.

Förutom böcker har han även gjort ett antal filmer och teaterpjäser, vilka man också kan läsa om på hans hemsida.http://www.shauntan.net/about.html


Tyvärr finns bara en av hans böcker översatt till svenska än så länge, "Ankomsten" heter den och handlar om en man som kommer till ett nytt land, fyllt av surrealistiska varelser och händelser.

Den boken finns bl a på Korsbackaskolan, om du skulle vilja läsa den.


Lena

Länkskafferiet


När jag och de andra skolbibliotekarierna pratar informationssökning med klasser och lärare brukar vi tipsa om Länkskafferiet. Länkskafferiet är en fantastisk sida med kontrollerade länkar i alla möjliga ämnen och för elever (och lärare) i hela grundskolan. Ofta hinner vi kanske inte gå genom sidan så noga utan nöjer oss med att påminna om att den finns, men UR Play har en film från i höstas där redaktören för sidan, Alma Tawoo, presenterar en del funktioner och ger lite tips hur man kan jobba med länkskafferiet i klassrummet. Bland annat visar hon några sidor som passar för de yngre eleverna. Titta på filmen HÄR. Länkskafferiet hittar du HÄR.

Diktromaner
















Under de senaste åren har jag läst några böcker, sk dikt- eller poesiromaner, där varje kapitel är en egen liten dikt, dikterna fogas samman och bildar en handling.


Böckerna jag tänker på är:

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

Jinx och En gång av Margaret Wild

Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet av Sonya Sones


Böckerna är alla mycket bra, de är lättlästa och mycket skickligt skrivna. Trots att det inte är så mycket text i böckerna har de ett fylligt och fängslande innehåll.


På högstadiet är dessa böcker populära att läsa på engelska, de är lättlästa men ändå mycket spännande. Vi har Sones böcker och Kuipers bok på engelska.

tisdag 29 mars 2011

EXTRA En morgon stod hon bara där


Vilken tur att jag frös när jag hade cyklat hem och därför kröp ner under filten med den här boken som jag sträckläste. Per Nilssons senaste bok, Extra En morgon stod hon bara där.


Huvudpersonen har det helt osannolika namnet Pim-Pim och tjejen som bara står där en dag på högstadiets skolgård heter Extra. Fast det finns annat i den här boken som är mer osannolikt vilket ger berättelsen lite mystik och extra färg. Det gör också att det går lättare att diskutera frågor som meningen med livet, döden och om vi är unika eller utbytbara. Jag tycker om den här berättelsen om en ganska vanlig kille i sjuan, i en vanlig liten småstad, med vanliga (skilda) föräldrar och som spelar fotboll. Men som sagt ett och annat inträffar och allt går inte att förklara helt rationellt. Nästa del kommer till hösten och det ser jag fram emot.


I fortsättningen kommer jag att vara på min vakt när jag möter röda katter speciellt när det ligger vita fjädrar på marken. Det är inte av den anledningen ni först kommer att tänka på, tro mig.

måndag 28 mars 2011

Kickflippar och farligheten

Nu har jag läst ut del två i Anna Ehrings serie Drakhjärta. Första delen Syltmackor och oturslivet skrev jag om i höstas och jag gillade den sjukt mycket. Den här är minst lika bra. Nisses kompis Tage åker till Turkiet med sin mamma i tre hela månader, och bandet han har ihop med honom, Saga och Rut läggs på is ett tag. Istället försöker han bli bättre på skateboard och får till en början hjälp av klasskompisen Josef. Ganska snart, när Nisse inte vill vara med och spöa upp en annan kille, blir Josef och hans kompisar hotfulla och Nisse riskerar själv att få stryk. Som tur är finns Harry hela tiden där, Harry som är Nisses talande drake. Allt låter så enkelt och självklart när Harry säger det och Nisse får lite av det där drakmodet som han behöver för att välja rätt.


Precis som med första boken gillar jag att det är en alltigenom realistisk berättelse, allvarliga viktiga frågor tas upp på ett väldigt fint och bra sätt, men så finns Harry med som en skön twist. Jag köper den talande draken rakt av, det är inget som känns konstlat eller forcerat. Harry är den där perfekta kompisen som man kan berätta allt för, verkligen allt, men som dessutom är klok och rationell, som gör en lite starkare och lite modigare än man kanske är i verkligheten. Vem hade inte behövt, och velat ha, en sådan kompis.

ps. Tredje delen, Den stora kärleksfebern, kommer i augusti. Längtar redan.

Bokattack!


Snart är det dags för vår Bokattack på Nyvångsskolan i Löddeköpinge!

Måndagen 4/4 "attackerar" hela styrkan av skolbibliotekarier Nyvångsskolan, med bokprat i alla klasser på samma dag!

Dessa samlade attacker är ett exempel på vad vi kan göra då vi använder vår samlade kraft.


Lena

fredag 25 mars 2011

Framtiden är ljus

Följande samtal utspann sig i en helt vanlig familj.
- Mamma bara så du vet ska jag bli väldigt rik när jag blir stor. Jag kommer köpa dyra fina bilar.
- Jaså, säger mamma lite avvaktande och vänder sig till lillebror och undrar om han också ska bli rik.
- NEEJ! säger han med eftertryck, jag ska läsa böcker!

Jag funderar på en kompromiss ... de kan sitta i en bil och läsa. Då gäller det att hitta rätt märke, den mest bekväma för läsning. Jag har varken provat bilen på bilden som fortskaffningsmedel eller som läsplats men den är lånad från www.brucebriscoe.com .

Mörkt - för en god sak

På lördag är det dags att släcka ljuset igen, mellan 20.30 och 21.30 firas Earth hour över hela världen. Stäng av TV:n och datorn, släck alla lampor, mys ner dig i en fåtölj och läs en bok till det fladdrande ljuset från en kandelaber.


I morse hörde jag programledaren i någon morgonsoffa fråga om det verkligen gjorde någon skillnad att släcka ljuset en enda timme, men det är ju inte riktigt det som är poängen. På WWF:s hemsida skriver man "Earth hour - den största miljömanifestationen genom tiderna. Då släcker vi ljuset under en timmes tid för att skicka en signal till världens beslutsfattare om att ta klimatfrågan på allvar." Självklart löser vi inte klimatfrågan genom en timmas mindre elförbrukning, men vi kan visa att vi bryr oss. Ungarna i förskoleklassen lever fortfarande när det här århundradet går mot sitt slut, det vore ju fint om världen fortfarande gick att leva i då.

tisdag 22 mars 2011

Konst i skolan

Här på Korsbackaskolan har några lärare i samarbete med ABF precis genomfört ett intressant konstprojekt och ska ha en avslutande diskussionsafton på skolan. Så här låter inbjudan:

"Diskussionsafton 31 mars kl 19.00 på Korsbackaskolan

Under ett antal lektioner i mars har klass 8A på Korsbackaskolan genomfört en kreativ
process tillsammans med konstnären Karin Frennesson och svensk-lärare Maria Bauman där eleverna inom ämnet svenska har sysslat med konstnärlig gestaltning.

Skolan deltar i Konstfrämjandets projekt Konst i Skolan. Men vad är egentligen konst,
och hur kan konsten fungera inom utbildning och som pedagogiskt verktyg? Och vad hände i 8A?
31 mars, kl 19 i Cafeterian på Korsbackaskolan, Sunnanväg 2, Kävlinge.
Fika finns till försäljning
Medverkande:
Samtalsledare Kristan Körner, konstnär och pedagog
Karin Frennesson, konstnär i projektet
Robert Dirksen, bildlärare
Caroline Lund, projektledare Konstfrämjandet
Välkomna till ett spännande samtal!"

Hoppas att någon mer känner sig manad att gå dit, för det här är ju intressanta saker som ska diskuteras.





Lite konst från Berlin förvisso, men konst är väl alltid konst?

Lästävling

Så var det dags för nästa lästema, den här gången i form av en tävling mellan Lackalänga och Ljungen. Igår drog den igång och varar ända fram till påsklovet, och jag misstänker att vi kommer slå alla rekord i läsning. Elever som aldrig läser frivilligt har lånat på sig flera böcker redan, det sitter elever lutade mot soliga väggar och läser på rasterna och frågorna haglar på biblioteket: "Räknas denna?" (manga och serier - svar nej), "Kan jag läsa denna?" (testa), "Kan jag ta en sån här lättläst och läsa en massa gånger" (Det känns väl inte riktigt rättvist, eller?).

Jag har redan hunnit bokprata i tre klasser (16 kvar...) och det finns verkligen ett sug efter böckerna. Det är så lyxigt när det jag jobbar med anses så viktigt att hela skolan fokuserar på det i fyra veckor.


Tävlingen är tudelad, dels är det en tävling skolorna emellan där priset är en fantastisk vandringspokal (bild) och dels en tävling inom skolan där eleverna utmanas att läsa mer än förra året. Klarar man att slå förra årets resultat har rektorn lovat goda priser. Mums!

måndag 21 mars 2011

Magnus Nordin


Fredagen den 29 april kommer Magnus Nordin till Kävlinge kommun. Han ska ha storföreläsningar för alla elever i klass 8, först på Tolvåkerskolan och sedan efter lunch på Korsbackaskolan. Författarbesöket med Magnus Nordin ingår i Skapande skola – projekt för eleverna i klass 8.

Magnus Nordin skriver mycket spännande ungdomsböcker. Några titlar som lånas mycket är: Huset vid vägens slut, Förföljaren, Svart drama, Årstamördaren och Tystnadens hus
Läs mer om Magnus Nordin här.

På Tolvåkerskolan har vi samlat Magnus Nordins böcker på en speciell ”Magnus Nordin – hylla” just nu.

torsdag 17 mars 2011

I god tid






Det är nu klart vilka titlar (och författare) som tävlar i årets upplaga av Barnens romanpris. Fem elever i årskurs 6 på Änggårdsskolan i Linköping ingår i juryn och deras uppgift är att läsa böckerna och sedan i fyra program på P1 diskutera sig fram till vilken av böckerna som vinner årets pris. Programmen sänds i augusti, så måhända är jag ute i lite väl god tid, men om det är någon som är sugen på att läsa alla fem böcker för att kunna hänga med i diskussionen så kanske det är dags att börja nu.

De fem nominerade böckerna är: Alice varannan vecka av Bo R Holmberg, Den gröna cirkeln av Stefan Casta, Nyckelbarnen av Sara Kadefors, Som trolleri av Mårten Melin och VM-sommar av Magnus Ljunggren. Jag har inte själv läst alla böckerna än. VM-sommar har jag helt missat, men det låter som en sommarbok, så den får nog vänta ett tag. Den gröna cirkeln blev jag faktisk lite förvånad över att se i listan, eftersom jag hittills inte träffat någon som gillat eller förstått sig på den. Och med träffat menar jag även bloggare jag läst. Själv har jag av tidspress litat på mina kollegor och valt bort att läsa den. Det ska bli riktigt intressant att höra vad juryn tycker om den. Alla böckerna går att få tag på via skolbiblioteken, så det är bara att börja läsa.

Mer att läsa om priset och juryn hittar HÄR.

onsdag 16 mars 2011

Världsberättardagen


På söndag, den 20 mars, är det världsberättardagen. Tänk så häftigt att runt om i världen kommer det flöda av berättelser. I år är temat vatten så förutom att flöda kommer det att sippra, forsa, droppa, porla, rinna.... så ta skydd eller ännu hellre ge dig hän. Spärra upp öronen och lyssna. Redan idag kan du åka till Eslövs folkhögskola kl. 19.00 och njuta. På Skönadalsskolan kommer elever att berätta för alla som vill lyssna, torsdag och fredag morgon kl. 8.15. På söndag är du välkommen till teater Sagohuset i Lund med start kl. 18.00.
Du får gärna själv bidra för människan är en berättelse, eller hur!

Oh ajajajaj BUFF


I vanlig ordning är jag lite sent ute med tipsen, men det går nog fortfarande att få tag på biljetter till BUFF - Barn- och UngdomsFilmFestival i Malmö - som pågår just nu och fram till och med lördag. Jag har inte hunnit lusläsa programmet själv, men de brukar visa väldigt många väldigt bra filmer från hela världen under festivalen och så länge man ser mer än en film så blir det snabbt billigt. Jag tror det är 100:- för själva festivalkortet och sedan 30:-/film. Efter några filmer är det så gott som gratis om man jämför med "vanlig" bio. Kolla in programmet HÄR och kom ihåg: Film ÄR bäst på bio!

tisdag 15 mars 2011

Sova länge

En morgon som denna, när jag känner mig ovanligt outsövd och seg, passar det kanske bra att tipsa om en ny bok av Siv Widerberg, Den långa sömnen. Siv har tidigare skrtivit flera böcker som bygger på verkliga händelser, om unga rånare, hundsmuggling, flyktingar. Även denna bok handlar om en företeelse som uppmärksammades mycket i media för något år sedan, de apatiska flyktingbarnen.


Det kommer en ny kille till klassen, Ramijr heter han och Linn kan inte låta bli att vara lite nyfiken på honom. Han berättar ingenting om sin bakgrund, men Linn förstår att han haft det jobbigt. Ramiljr blir ofta arg och ibland bara försvinner han mitt under skoldagen och kommer inte tillbaka förrän flera dagar senare. Linn får veta att Ramijr och han mamma och lillasyster riskerar att utvisas, trots att de nästan säkert kommer bli torterade om de åker tillbaka. Efter att Ramijr varit borta från skolan i flera dagar bestämmer sig Linn för att gå dit och se hur det är med honom. Hon hittar honom vid köksbordet och på golvet ligger tre tomma medicinburkar. Han överlever, men är inte längre kontaktbar.

Det är ett angeläget ämne och boken kan nog förklara vad som skulle kunna ligga bakom tidningsrubriker och nyhetsinslag om barn som inte längre förmår resa sig ur sängen. Den kan nog funka bra som högläsningsbok och diskussionsunderlag i samhällskunskap.

måndag 14 mars 2011

Kreativitet i Skavlan

I fredags besökte Sir Ken Robinson Skavlan för att prata om kreativitet i skolan, eller kanske bristen på kreativitet. Vart tar den där självklara fantasin vägen medan vi kämpar för att trycka in årtal, kungar och krig i våra huvuden? Och vad händer med lärarnas utrymme för kreativitet under lektionerna när tiden blir alltmer styrd av nationella prov, detaljerade mål och omdömen. Ingen kan vara kreativ under tidspress.

Kolla på Skavlan HÄR. Börjar ca 26 minuter in i programmet. Avsnittet ligger ute till och med 8/5. Och tycker du att det han säger är det minsta intressant finns några föreläsningar på TED Talks. Hitta dem HÄR.

söndag 13 mars 2011

Bokpåsar


Jag har besökt några andra bibliotek och fått en hel del inspiration! På Sturebiblioteket lockar man med trevliga bokpåsar som är upphängda på en vägg. På varje bokpåse finns det en lapp som talar om vad som finns i påsen; ett författarnamn t ex Henning Mankell eller så står det Högläsning, Bilderböcker eller För bokslukaren etc. I varje påse finns tre böcker, bara att ta en påse och låna!

onsdag 9 mars 2011

Sara Lundberg



Våren har börjat komma! Några dagar har himlen varit klarblå med vita molntussar och när man tittat ut på landskapet, t ex under tågresan till jobbet , har denna underbara himmel accentuerats av trädens ännu kala, svagt rosa grenar. Det är en sådan himmel och sådana träd jag genast vill återvända hem och måla. Få till precis den tidiga "vår-blå" färgen och de kritvita molnen på den. Tjockt med färg skall det vara! Tycker jag, en bibliotekarie med passion för färg.

Och för alla andra som också älskar färg och målad natur vill jag rekommendera konstnären/illustratören/barnboksförfattaren Sara Lundberg.

Titta in på hennes hemsida : http://www.saralundberg.se/maleri.html där kan du se en del av hennes produktion av böcker, målningar och videos. Titta t ex på boken "En blommas liv", där Staffan Casta har skrivit texten. I den boken återberättas livscykeln under ett år i naturen, utifrån just en Blommas liv.

Sara Lundbergs bilder dignar kan man nog säga av färg. Klara, täta, pigmentstarka färger, som får det nästan att vattnas i munnen. Titta t ex på hennes röda färger eller varför inte hennes gula och gröna. Gräset är så grönt att du kan känna doften av det.

Man brukar prata om briljans när det gäller färger. Det betyder ungefär att få fram den optimala lyskraften i en färg. Det känns som att Sara Lundberg gör det hela tiden!

Lena

tisdag 8 mars 2011

Stjärnlösa nätter - En berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv.


Amar växer upp i en svensk stad med en kurdisk familj. Hans föräldrar är skilda och han bor med sin pappa och sina småbröder. När Amar är nitton år kör hela familjen till Irak för att hälsa på släkten under semestern. Amar trivs med att träffa sina kusiner, sin farmor och de andra släktingarna men han längtar också hem till sitt svenska liv och sina svenska kompisar. Under semestern går det upp för Amar att hans pappa och släktingarna i Irak tillsammans har planerat hans bröllop, Amar ska gifta sig med sin kusin! Han tvingas in i detta för att inte svika sin släkt, sin pappa och sin kultur. Men vilken är egentligen Amars kultur?

En fängslande berättelse om hederskultur och om hur ungdomar känner sig rotlösa och svikna. En bok för vuxna och äldre ungdomar.

Stjärnlösa nätter är en självbiografi skriven av Arkan Asaad.

måndag 7 mars 2011

Att vara bibliotekarie...

...är att aldrig ge upp hoppet. Idag kom det in en tjej på skolbiblioteket som jag inte kände igen, men som troligen varit elev här för något år sedan. Hon räckte mig en bok och sa att den skulle lämnas. När jag återlämnade den visade det sig att återlämningsdatum var passerat med nästan ett år. I förra veckan var det en lycklig flicka som lämnade tillbaka en bok som både hon och mamman intygat redan var lämnad för länge sedan. Böcker hamnar under sängar, bakom byråer, i avlagda skolväskor och på ytterligare tusen och ett ställe. Men de allra flesta böcker som är "borta" kommer tillrätta igen. Och lämnas då tillbaka till biblioteket. Det tycker jag är trösterikt.

Hoppet är verkligen det sista som överger en (skol)bibliotekarie.
(Bild från NE.se/Scandibild)

Kyss en groda

Jag har alltid fascinerats av Grodprinsen. Ni vet prinsessan som tappar sin guldkula och grodan som hjälper henne att få den tillbaka. I gengäld vill han äta lite av hennes mat och vila bredvid henne. Till slut kysser hon, om än motvilligt, grodan och se det blev en prins. En del av mig säger att jag borde förkasta den här berättelsen men som sagt den suger och drar. Nu har Per Gustavsson kommit med en version av den gamla sagan i bilderboksform. "När prinsar blir förtrollade". En version som jag omedelbart tar till mitt hjärta. Små prinsar vågar knappt gå ut, framförallt inte i den farliga skogen. De kan nämligen bli förtrollade till, ja just det ni gissade rätt, grodor. Inte ens i förklädnader (till groda vad annars) kan man vara riktigt säker. Men när en av prinskompisarna tros vara i fara trotsar de allt och ger sig i väg efter räddningen nämligen till prinsessan. Jo hon kan bota, ska hon kasta grodkompisen i väggen eller pussa honom? Det blir en puss och vips ... ja ni vet redan. Sen den dagen är prinsar mer modiga det finns ju bot på även detta hot och pussas var föresten inte så dumt.

torsdag 3 mars 2011

Japansk tecknad film



Hayao Miyazaki heter en japansk regissör. Han har gjort bl a Spirited Away, Min granne Totoro och Kikis expressbud. Även om de här filmerna inte är helt nya är de definitivt värda att tipsa om. Det är fantastiskt vältecknade och otroligt fantasifulla filmer. När du väl börjat titta, och detta gäller både vuxna och barn ,vågar jag påstå sugs du in i de förunderliga och inte så sällan skrämmande världarna som Miyazaki skapat åt oss. De är enormt välanimerade och hela tiden hittar man detaljer, saker, figurer, som man aldrig sett och som man fascineras av.Spirited Away börjar i "vår värld", när flickan Chihoro och hennes föräldrar är på utflykt.

De går på upptäcktsfärd, hittar en tunnel, som visar sig vara passagen till en annan värld, där allt är annorlunda, vackert eller skrämmande och där Chihoro lämnat allt välkänt bakom sig.


Hennes föräldrar förvandlas till ett par grisar, då de äter av maten som finns framställd på ett bord och resten av filmen beskriver Chihoros kamp att få tillbaka sina dem.
Chihoro upptäcker att ett stort palats, med en underlig och hemlig härskare finns i närheten.
Hon lyckas få arbeta där, med syfte att få tillbaka sina föräldrar. I palatset finns många hittills okända varelser och företeelser.
Det mörka i filmen kompenseras av vänskapen mellan Chihoro och en pojke i palatset och även av det fantasifulla, som finns i varje bild.
Filmen är förutom allt detta också mycket spännande, då man hela tiden presenteras nya och oväntade vändningar och existenser, som förändrar skeendet.
Spirited Away är den film jag tycker bäst om. men de andra filmerna är också mycket fantasifulla och skickligt gjorda.


Spirited Away och Min granne Totoro finns att låna som DVD på folkbiblioteket i Löddeköpinge.




Äntligen!


Så är den då äntligen här, första delen i Jo Salmsons nya serie Häxfolket! Efter storsuccen om Tam, tiggarpojken som blev drakriddare är det många som väntat på och hoppats på nästa serie. Efter att ha läst första delen i Häxfolket ”De stulna barnen” är jag inte besviken, jag tror att även detta kan bli en riktigt bra serie!

Häxfolket utspelar sig i landet Tanirien, huvudpersonerna är flickan Sol och hennes två kompisar Arel och Eno. De har bott tillsammans i den stora villan så länge de minns vilket är lite konstigt eftersom Arel är son till en mäktig krigare, Eno är en enkel handelsmans son och vem Sol är egentligen är det inte så många som vet. Sol hjälper till i hushållet i villan medan pojkarna går i skolan.

I denna första del i serien fär Sol veta en hemsk hemlighet. Hon är en slav, tagen i strid från Häxfolket! Vill hennes vänner Arel och Eno fortsätta vara hennes vänner när de också förstår detta? Sol inser också att hon är i stor fara; kommer hon att få stanna kvar i villan när alla vet att hon är en dotter av Häxfolket? Slutet är en riktig cliffhanger och jag längtar redan efter att läsa nästa del i serien, "Fly Sol, fly", som kommer i början av juni.

Boken är fint illustrerad av Natalia Batista med svartvita illustrationer på varje uppslag vilket gör boken lätt att läsa!

onsdag 2 mars 2011

Storstadsfantasy

En sorts böcker som börjar bli allt mer populära är storstadsfantasy. Oftast utspelar de sig i vår värld där den riktiga verkligheten har döljts för de allra flesta människor men där de som vet kan se den. Den riktiga världen kan vara fylld av trollkarlar som i Harry Potter eller av andra varelser som vampyrer i Twilight och varulvar i Magnus Nordins varulvsböcker.

Det de brukar ha gemensamt är att huvudpersonen från början, precis som vi läsare, inte känner till den riktiga världen och vilka sällsamheter som händer där. Sedan sker det någon slags händelse som gör att huvudpersonen förstår att allt inte är som han eller hon har trott. Till exempel när Harry Potter får sin inbjudan att börja studera vid Hogwarths eller när Jonathan Stirling tar sig till Darkside för att undkomma sina kidnappare. Ofta hör dessutom huvudpersonen till denna riktiga värld på något sätt, oftast genom att det är en försvunnen förälder som gett dem ett arv av något slag.

En annan stor skillnad från den fantasy som de flesta är van vid är att den utspelar sig i nutid och inte i något slags påhittad medeltid. Även om det kanske finns trollkarlar som svingar svärd som i Skulduggery Pleasant så kör de ändå runt i bilar och använder mobiltelefoner för att slåss mot det onda. För visst handlar kampen precis som vanligt i fantasy om det goda mot det onda och om hjältar som slåss mot oöverstigliga odds. Men även här finns en liten skillnad.

I storstadsfantasyn är det ofta inte helt svart och vitt vem som är god och vem som är ond. Ofta har karaktärerna ganska komplicerade skäl till varför de gör som de gör, och ibland kan de rent av ha varit onda men sedan gått över till de goda, så som Severious Snape i Harry Potter-böckerna och China Sorrow i Skulduggery Pleasant. Men fortfarande vet man inte om man kan lita på dem eller om de bara spelar.

En trend som även märks inom vanlig fantasy nuförtiden är att det är lite mörkare överlag. Viktiga karaktärer kan dö för att understryka hur farliga äventyren är och ofta är det våldsamma slagsmål snarare än trevlig fäktning som väntar hjältarna om monstren hinner ifatt. Tänk bara på hur Harry Potter-böckerna blir mörkare ju längre fram i serien man kommer.

Men framförallt handlar storstadsfantasy precis som all annan fantasy om att försjunka i en fantasivärld och ta del av riktigt spännande äventyr. Och kanske lära sig lite om elementarmagi och mugglare på köpet…

Boktips:
Darkside-serien av Tom Becker (alla möjliga monster)
*Dvärgarna från Terra-serien av Lise Bidstrup (elaka dvärgar och monster)
*Spiderwick-serien av Holly Black och Tony DiTerlizzi (vättar, troll och andra monster)
Artemis Fowl-serien av Eoin Colfer (alver, vätter, troll med mera)
De fem utvalda-serien av Anthony Horowitz (demoner och monster)
*Agata Wäderby-serien av Mattias Johnsson (troll och folk som kan förvandla sig till djur)
Skulduggery Pleasant-serien av Derek Landy (trollkarlar och alla möjliga sorters monster)
*Monsterflickan-serien av Stefan Ljungqvist (massor av monster)
Aislinn-böckerna av Melissa Marr (Älvor)
Twilight-serien av Stephenie Meyers (vampyrer och varulvar)
Kiki Strike-serien av Kirsten Miller (hemlig värld under New York)
Blodets röst och Skuggvarelser av Magnus Nordin (varulvar)
*Harry Potter-serien av J.K. Rowlings (trollkarlar)
Darren Shan-serien av Darren Shan (vampyrer och monster)
Frost av Maggie Stiefvater (varulvar)
Parasit av Scott Westerfeld (vampyrer)

*För yngre läsare (fast Harry Potter gillar ju alla)

(Bilden hämtad från http://www.dresdentango.de/index.php?showimage=161)

Gör din egen tecknade film!

Tillsammans med en Elevens val grupp på Olympiaskolan testade vi animationsprogrammet Go Animate. Där kan du göra din egen tecknade film, nästan hur lätt som helst!

Skapa dina karaktärer, bestäm bakgrund och historia och lägg på ljud, så har du din film.

Du kommer dit via www.goanimate.com

Lena

tisdag 1 mars 2011

Sagotisdag

Idag har jag startat upp Sagotisdag på Ljungen. Första tisdagen varje månad tänker jag ha sagostunder med alla fritidsavdelningar och det var en lovande premiär idag. Ungefär 7-10 barn hade jag från varje avdelning och efter fyra lässtunder var jag ganska trött i halsen, men mycket nöjd. Förhoppningsvis kan jag göra något liknande på Lackalänga, fast då blir det Sagomåndag.

2 "heta" tonårsböcker


Två böcker som är riktigt "heta" framförallt bland tonårstjejer just nu är Fallen ängel skriven av Becca Fitzpatrick och Vampyrens märke (House of Night) av Christine Phyllis Cast. Båda böckerna har mycket Twilightstämning i sig. I "Vampyrens märke" lever, precis som i Twilightserien, vampyrer jämsides med vanliga människor. Fallen ängel handlar om hur Nora träffar den mystiske, attraktiva och spännande Patch som visar sig vara något helt annat än en vanlig människa. Gillar man dessa böcker så finns det fler delar att läsa, i serien House of Night har det hittills kommit 7 delar och uppföljaren till Fallen ängel kommer i maj och heter Förlorad ängel.

En tjej som lånat Fallen ängel berättade för mig att hon läst boken inte bara en gång utan tre gånger på en vecka! Hon skulle nu köpa boken själv så att hon kan läsa om den många gånger!