fredag 15 mars 2013

Broken

Som en del av BUFF, Barn/Ungdomsfilmfestivalen i Malmö, anordnades igår Skolbiodagen. Det som var dagens största händelse, bland många andra var en visning av den lite mer än en timme långa filmen Broken, av Rufus Norris. "Rubriken var "Kan man visa vad som helst för barn?"

 I korthet handlar filmen om tre familjer , som bor grannar i en engelsk småstad. Huvudperson är elvaåriga Emelie, även kallad Skunk. Alla tre familjerna har gått igenom och går igenom svåra saker, som påverkar dem på olika sätt. Familjemedlemmar har dött eller försvunnit, någon i familjen har ett handikapp eller en sjukdom. Detta påverkar de olika familjerna på olka sätt.  Här finns en våldsam far, en familj som drar sig undan från omvärlden, pga sonens psykiska handikapp.  Gemensamt för dem alla är att de kämpar hårt.
Se trailern här nedan
Mitt i allt detta finns en obändig livsglädje och vilja att växa och utvecklas, som barnen besitter. I allt det hårda och våldet, finns också kärleken. Faderskärleken, den första kärleken, den omöjliga kärleken. Jag kan lova att inte ens det mest härdade kritikeröga var torrt då filmen gick mot sitt dramatiska slut.
Om filmen går att visa för barn? Ja, åtminstone från högstadieåldern-om man pratar om den efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.