måndag 12 augusti 2013

Francesca


Efter den i Sverige mycket hyllade och hypade boken Jellicoe Road släpper nu XPublishing ytterligare en ungdomsroman skriven av den australiensiska ungdomsboksförfattaren Melina Marchetta. Francesca eller Saving Francesca som originaltiteln är skrevs före Jellicoe Road men kommer alltså ut på svenska först nu. De båda böckerna är på ett vis ganska olika varandra till innehållet; Jellicoe Road var en komplicerad, my(s)tisk och spännande historia, vilket inte direkt är upplägget i Francesca. Båda böckerna handlar dock om ungdomar som mår dåligt (mer eller mindre) och om problematiska förhållanden mellan mor och dotter.

Jag kan avslöja redan nu att jag gillar Francesca mycket! Faktiskt mer än vad jag gillade Jellicoe Road!

Francesca är en 16-årig tjej som precis har bytt skola. Hennes alltför dominanta och självsäkra mamma har drivit igenom att hon ska lämna sina kompisar och börja på den gamla pojkskolan St Sebastian. Francesca avskyr skolan från första stund. Där går sjuhundrafemtio killar och endast trettio tjejer! Killarna styr naturligtvis - både i klassrummen, på elevrådet och på bussen till och från skolan. De sätter agendan överallt. Francesca tvingas umgås med de få tjejer som finns, men hon gillar ingen. Och hon känner sig som en riktig nobody, ingen verkar gilla henne heller. Åh vad Francesca saknar sina gamla kompisar, de som gav henne utrymme, bekräftade henne och gav henne en identitet.

Ungefär samtidigt som Francesca börjar på den nya skolan blir hennes mamma Mia sjuk. Deprimerad och nere tystnar deras mamma som aldrig annars brukar vara tyst. Hon som brukar fylla huset med musik, skratt och väninnor är helt plötsligt en tyst varelse som ständigt ligger till sängs. Det blir ett helt annat styrkeförhållande hemma. Vem ska ta hand om allt? Vem ska ta hand om mamma? Varför blir inte mamma frisk? Är det kanske Francescas fel att mamma är sjuk?

Vi får följa Francesca under hennes första år på St Sebastian. Francesca utvecklas mycket under detta år. När hon inte längre har sitt gamla kompisgäng att falla tillbaka på måste hon fundera på vem hon egentligen är? Hur uppfattas hon av alla de nya klasskompisarna och hur vill hon uppfattas? Kanske var inte alla de gamla kompisarna så bra som hon kommer ihåg? Kanske är inte allt det nya på St Sebastian bara dåligt? Francesca och hennes pappa måste också ta itu med sitt förhållande nu när mamma inte finns som ett kitt mellan dem.

Melina Marchetta har ett unikt sätt att mycket skickligt beskriva sina karaktärer, deras känslor och deras handlingar. Detta gör Francesca till en fantastisk ungdomsroman som handlar om att söka sin identitet, om att försöka hitta sig själv och om att ha modet att faktiskt VARA SIG SJÄLV bland kompisar och i familjen.

Francesca är en så kallad Cross over bok – den kommer att hitta sina läsare både bland äldre tonåringar, unga vuxna och bland föräldrar med tonårsbarn (som söker sig själva och sitt eget uttryck…).

Jag ser fram emot fler ungdomsböcker från denna begåvade författare!
Heja Melina Marchetta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.