onsdag 13 november 2013

Läsa, läsa, läsa

På Skönadalsskolan händer det mycket den här veckan.




I måndags hade vi besök av nycirkusgruppen Cirkus Rabalder som bjöd alla tvåor och treor på en fantastisk föreställning. Det var fart och fläkt, mycket humor och många roliga detaljer. Eleverna var engagerade från första stund. Artisterna kombinerade musik, akrobatik och clowneri. HÄR kan du läsa mer om gruppen.





Måndagen var också startskottet för årets läsutmaning. Om eleverna tillsammans läser mer än 2 331 timmar blir de bjudna på glass på fredag. Högläsning, parläsning, enskild läsning, lyssna på DAISY eller ljudbok, läsa hemma eller i skolan,.. allt räknas. Lärare i alla ämnen anstränger sig för att få till det. På biblioteket finns ett rör som fylls med kulor allt eftersom tid rapporteras in. Diskussionerna kring röret är livliga, ska de klara utmaningen? En flicka berättade för mig att på matematiklektionen hade de fått räkna ut hur mycket var och en behövde läsa för att det skulle lyckas. Ringar på vattnet... I skrivande stund saknas drygt 1000 timmar.

Elevens valgruppen som vi kallar bokcirkel har tillverkat bokmärken. De har vi kopierat och plastat. När eleverna lånar kan de passa på att ta ett fint bokmärke. De har en strykande åtgång.
Man kan också passa på att gå en tipsrunda och svara på frågor om Emil i Lönneberga.





Varje morgon den här veckan tänder vi mängder av levande ljus i biblioteket. En kvart innan första lektionen startar tassar eleverna in och sätter sig. Det blir trångt men alla som vill får plats, fler än hundra.Framför dem tar två av deras kamrater plats och högläser en boktext för dem. Läsarna har förberett sig noga för att det ska bli bra. Det är en stilla stund som ger en bra start på dagen. Det ger också glans åt läsning. Vi kallar det Kura gryning som föreningen Norden föreslagit att det ska heta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.