torsdag 5 juni 2014

ReadMe - Läskonferens i Lund

 
 
I förra veckan var jag på läskonferensen ReadMe i Lund. Det var en konferens för människor som arbetar i skola, bibliotek, skolbibliotek, bokbransch och med läs- och skrivforskning. Tanken var att samla alla dessa inblandade aktörer och försöka få ett samlat grepp om de stora frågorna Vad händer med böckerna?  Hur får vi barn och ungdomar att läsa mer?

Det var första året som ReadMe anordnades men tanken är att det ska bli en återkommande dag. Trots (eller kanske på grund av) att det var en helt ny konferens så var stadshallen i Lund så gott som fullsatt med människor som på olika sätt arbetar med böcker och läsning.

Programmet var digert och mycket intressant och bra! Snabba växlingar mellan programpunkterna gjorde att vi hann med mycket. Jag tar här upp lite från dagen av det som jag tyckte var allra mest intressant. 

Under hela dagen satt det en tjej på scenen och läste! Foto: L Bergman
Först ut var Professor Karin Taube som pratade om den numera välbekanta Pisaundersökningen och vad hon anser är skälet till att Sverige snabbt har fallit i placeringar. Enligt Karin Taube beror de på många olika orsaker, där de viktigaste enligt henne är:  Förändrade läsvanor, elever läser mindre och föräldrar läser mycket mindre för sina barn. Individualisering i den svenska skolan, var och en jobbar på med sitt och detta arbetssätt missgynnar de svagaste. Skolsegregering, det finns numera bra och dåliga skolor i Sverige. Specialundervisningen speciellt på lågstadiet har minskat kraftigt i Sverige. Sedan är det få som söker till lärarutbildningen och läraryrket har låg status vilket spelar roll för de som söker. Men som sagt är det många faktorer som sammantaget påverkar det negativa resultatet.

Författaren och fd läraren Martin Widmark presenterade därefter en möjlig väg till förbättring via "En läsande klass". Detta har vi tidigare skrivit om här på bloggen. Projektet är redan i full gång och Martin Widmark tror att vi kan vända den negativa lästrenden på 4-5 år om vi konsekvent arbetar med läsning och lässtrategier i skolan. Det låter förhoppningsfullt tycker jag.

Nils Holmberg forskare vid Lunds universitet berättade om nya läsmönster i och med nya mediers intåg. Det har gjorts forskning på hur människor läser när de sitter vid datorn jämfört med hur de läser när de sitter med en bok. Man har kommit fram till att den digitala läsningen är snabbare, vi scannar av texten och stannar inte så länge vid orden jämfört med när vi läser böcker. Att ha denna förståelsen för olika typer av läsmönster är viktig. Våra barn/ungdomar behöver ha strategier för att läsa och söka information via en skärm och samtidigt kunna "djupläsa" med större förståelse i en bok.

Pelle Steen (Ziggysays) berättade om E-bokstrender som visar på att E-boken nu kommer stort i Sverige. Ni kan läsa mer om vad han sa på bloggen Ziggysays men det som jag tycker är mest intressant är att Amazon nu kommer till Sverige, flexibla skärmar (böjbara) är på väg att utvecklas till våra mobiler och läsplattor och att försöket med Readly (spotify för böcker) går framåt. Jag har själv i dagarna tecknat ett provabonnemang på Readly (gratis i två veckor) och läser både Flynns Gone Girl och Roths Insurgent på iPaden via Readly just nu. Läs mer om Readly.

Som sista programpunkt före det mysiga efterminglet var den karismatiska professorn Judith Langer från New York. Hon pratade om vikten av litteraturen, vad gör den egentligen med oss människor? Vi upplever saker när vi läser böcker och det är olika upplevelser för olika personer, allt sägs inte i berättelserna. Om detta har Judith Langer skrivit i boken Litterära föreställningsvärldar som jag har beställt och tänker läsa i sommar. En mycket bra och intressant föreläsare.

Konferensdagen innehöll många fler intressanta konferenspunkter men jag tar inte upp fler här. Läs gärna Bloggaren Lotten Bergman som har skrivit utförligt om dagen.

ReadMe-konferensen är uppmärksammad i media. Läs t ex inläggen från Sydsvenskan här och här. Även P1 har haft ett inslag om "Larmen på läsningen och jakten på lösningar" i samband med ReadMe

Sammantaget var ReadMe-konferensen en mycket trevlig, intressant och framförallt VIKTIG konferens. Jag åker mycket gärna på den fler gånger!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.